luni, 29 martie 2010

Ce alimente putem azi cumpara?

De unde va procurati alimentele?

Marea majoritate ne procuram alimentele din supermarketuri sau din magazinul cartier. In ultimii ani romanii cumpara inclusiv legumele si fructele tot de la supermarket. In pietele agroalimentare doar o mica perioada a anului mai sunt legume si fructe romanesti, in rest si acolo tot produse de import sunt.
Unii dintre noi poate mai au posibilitatea sa mai ia cate ceva de la tara.
Suntem deci prizionerii supermarketurilor. De ce?
Nu putem alege dintre mai multe feluri de rosii sa zicem, de cele mai multe ori exista un singur tip de rosii, din Turcia poate, la niste preturi nejustificate de calitatea slaba a produsului.
Suntem prizonierii producatorilor de produse alimentare, care pun pe primul loc tehnologia cat mai standardizata, cu costuri cat mai mici, timpul cat mai lung de expirare, aspectul cat mai imbietor, gustul cat mai bun. Sanatatea consumatorilor e pe ultimul loc.
Supermarketurile au ajuns sa ne schimbe obiceiurile alimentare sanatoase. Cei mai multi dintre noi petrec mai bine o ora-doua la supermarket decat sa gateasca mancaruri sanatoase si gustoase. Legumele si fructele sunt azi pline de chimicalele acumulate din tehnologia de cultivare, alimentele sunt suprarafinate, prelucrate, imbunatatite cu tot felul de E-uri (vezi aici care sunt E-urile periculoase).
Alimentatia umana e data peste cap, nimeni nu a studiat serios efectul substantelor artificiale asupra omului.
Asa ca posibilitatea de a manca sanatos deja ne poate da batai de cap...

Insa de ceva vremea incep sa cred ca alimentatia cruda preponderent vegetala (raw vegan - cum i se mai spune) ar putea fi solutia pentru o alimentatie sanatoasa. Voi dezvolta subiectul...

De ce am creat acest blog?

Acest blog nu e un capriciu, un moft sau lipsa de ocupatie. Chiar cred ca trebuie sa fim atenti la ce mancam, la cat mancam si trebuie sa devenim mai constienti asupra riscurilor la care ne expunem mancand tot ce ne baga producatorii romani si straini sub nas.
Nu sunt obsedat de mancare, sunt obsedat de ce mananc si sunt ingrijorat de faptul ca nu prea am de unde sa iau informatii despre diverse alimente. Am gasit diverse articole, site-uri, dar nu gasesc undeva informatia completa si centralizata.
Marile concerne mondiale duc o lupta acerba pentru a-si impune tehnologiile lor agricole si alimentare, produsele lor pline de chimicale, medicamente lor scumpe. Vezi scandalul CODEX ALIMENTARIUM pe acest site...
Dar uitam ca totusi avem inca la indemana mijloacele de a manca ce vrem noi si mai sanatos. Numai ca e nevoie de un pic mai mult de timp pentru noi...
E la fel de important sa facem schimb de opinii in legatura cu ce exista pe piata acum, cu ce e alimente sunt naturale si sanatoase.
Astept cat mai multe comentarii pentru fiecare subiect in parte, cu cat se va comenta mai mult cu atat cei care citesc blogul vor invata mai multe si poate vor da si ei un sfat.