joi, 9 iunie 2011

Cat de sanatoasa este apa minerala sau plata pe care o bem zilnic?

Am gasit acest articol despre apele minerale romanesti.

Interesant nu?

Din pacate goana dupa profit face ca apa din comert sa nu mai fie atat de sanatoasa cum ar trebui. Mai tin inca minte si acum gustul apelor minerale din anii 80: Borsec, Buzias ce avea un usor gust intepator de sulf si usor sarata.

miercuri, 8 iunie 2011

Mancare sanatoasa din Oltenia: Lutita

E un fel de mancare usoara care se face frecvent in sudul judetului Dolj, poate si prin alte parti, e un pic putin imbunatatita de mine.

Se coc 2-3 kg de rosii coapte cu pulpa multa. Focul sa nu fie foarte tare, ies foarte  bine pe o tabla incinsa si nu pe gratar.
Se curata pielita, si pulpa necoapta.
Separat se bat 2 capatani mari de usturoi cu sare mare, dupa care se freaca pasta de usturoi cu ulei de masline si un praf de piper.
Se toarna pasta de usturoi peste rosii si se freaca intr-un castron de lut cu lingura de lemn, adaugand putin ulei de masline si sare daca e cazul. Gata!
Apoi dupa gust verdeata, cred ca ar merge si un pic de tahini in bunatatea asta sau piper.
Lutita e excelenta ca garnitura sau amestecata cu ardei copti sau ciuperci pe gratar.

Pui cu saramura de usturoi ca la tara

Ce trebuie:

- un pui de tara de cateva luni proaspat taiat,
- 4-5 fire de usturoi verde cu pulpa maricica,
- o mana de patrunjel si una de leustean,
- 3-4 ardei iuti rosii mici,
- sare, piper dupa gust.

Preparare: se taie puiul bucati, se unge cu un sos facut din ulei, un pic de sare si de piper. Se tine un pic in acest sos sa se patrunda. Se coace puiul pe gratar, se intoarce des ca sa nu se arda. Nu e obligatoriu ca puiul sa arate ca cel cumparat de la magazin, cel de tara se coace altfel.
Pulpa alba de usturoi se toaca marunt si se bate cu sare mare in vasul special de lemn. Foile verzi de usturoi se toaca marunt si se bat si ele un pic separat sa se fragezeasca. Se pune un ceaun pe foc cu vreo doi litri de apa de fantana. Cand da in clocot se adauga usturoiul, dupa cateva minute se adauga ardeiul iute tocat marunt si dupa alte cateva minute bucatile de pui, care se lasa si ele cateva minute.
Se pot adauga fasii de ardei verzi, rosii crude de la borcan. Daca se doreste se poate pune si o lingura doua de ulei de masline.

Pofta Buna!

P.S.: Sper sa pun si o poza in curand cand o sa fac aceasta mancare.