joi, 12 august 2010

Soia

Soia se gaseste in zeci de feluri de mancare. Soia si produsele derivate reprezinta baza multor diete total sau partial vegetariene, si sunt folosite in peste 60% dintre alimentele din industria alimentara din intreaga lume.
Faina de soia se gaseste in unele tipuri de paine, uleiul de soia se gaseste in margarina, concentratul de soia se foloseste pentru a ingrosa sosuri, a lega diverse ingrediente si a creste nivelul de proteine dintr-o mancare, lecitina din soia - emulsificatorul E322 - este unul dintre cei mai des folositi aditivi alimentari.
Din punct de vedere nutritiv, soia este un aliment care cu greu poate fi intrecut deoarece contine la fel de multe proteine ca si carnea, si de aceeasi calitate. Contine, de asemenea, fier si complexul de vitamine B, si este o sursa bogata de fibre (scad nivelul colesterolului). Soia contine si izoflavonoide, care fac parte din familia fitoestrogenilor (estrogeni naturali, din plante) care se gasesc si in naut, seminte, vin rosu, ovaz si in legumele cu pastai.
Preparatele din soia sunt foarte potrivite pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor, pentru ca boabele de soia au un nivel scazut de glucide si nu contin colesterol.
Studiile arata ca ar trebui sa ingeram circa 50 mg de izoflavonoide (cantitatea egala cu una sau 2 portii de soia) in fiecare zi care pot fi obtinute din:
- boabe de soia fierte sau la conserva (o portie = 3 lingurite);
- lapte sau iaurt din soia (o portie =1 pahar de lapte, 1 borcanel de iaurt);
- faina de soia (poate inlocui faina obisnuita, mai ales in cazul prajiturilor);
- tofu (branza) sau lapte batut;
- TVP (soia deshidratata) poate inlocui carnea din burgeri, snitele, tocane sau chiar ciorbe (1 portie = 2 sau 3 lingurite, dupa ce bucatelele de soia au fost rehidratate);
Soia boabe se poate cumpara de aici.

Supa de rosii cu soia
Ingrediente si cantitati: 350 ml supa de legume, 200 ml lapte de soia, 60 g faina de soia, 2 catei de usturoi, 5-6 foi de dafin, 300 ml piure de rosii, 80 ml ulei rafinat de soia, 30 g soia texturata, sare si piper, dupa gust, coriandru, pentru decor
Mod de preparare:
1. Taie cubulete 20 g de soia texturata si rade restul pe razatoare.
2. Incalzeste 20 ml ulei rafinat de soia intr-o tigaie cu fundul gros.
3. Adauga frunzele de dafin, piperul si faina de soia. Prepara un sote.
4. Intr-o tigaie separata, incalzeste restul de ulei de soia.
5. Adauga usturoiul tocat marunt si piureul de rosii.
6. Adauga compozitia din prima tigaie si supa de legume si lasa totul la fiert timp de 5 minute.
7. Adauga treptat laptele de soia, amestecand in permanenta.
8. Sareaza, incorporeaza cubuletele de soia si lasa ciorba la fiert timp de 2 minute.
9. Decoreaza cu tofu ras si coriandru tocat.

Musaca din soia de post
Ingrediente: 800 g cartofi fierti, 200 g soia granule, 2 cepe, 1 morcov, 50 ml ulei, 1 ardei gras, 1 rosie, 1 lingura margarina vegetala, 2 leg patrunjel, delikat, tarhon, cimbru, piper macinat Kotanyi, 1 lingura bulion.
Mod de preparare
Se face un piure din cartofii fierti,care se paseaza. Se adauga 1 lingura de margarina,delikat dupa gust si un pic de tarhon uscat. Soia se pune la inmuiat in apa fiarta,cam 20 min. Cand si-a dublat volumul, soia se stoarce.
Se caleste ceapa taiata marunt si morcovul dat pe razatoare.
Adaugam ardeiul gras taiat marunt ,rosia taiata marunt si soia stoarsa. Se condimenteaza dupa gust cu delikat,cimbru,tarhon,piper macinat si verdeata taiata marunt. Intr-o tava tapetata cu pesmet se pun 3 randuri de piure si 2 straturi de compozitie cu soia. Optional se poate orna cu rosie sau ardei gras.
Sosul de bulion: 1 lingura de bulion dizolvata cu 100 ml apa,se aduga tarhon,cimbru,piper macinat si putin delikat. Se serveste cu sos de bulion .

Cum prepar eu pasta de soia

Pun 200 gr de boabe de soia la inmuiat de seara in frigider, schimband apa de 2-3 ori.
Apoi pun boabele de soia la fier in oala de presiune, astfel sunt gata in aproximativ o ora.
Pun boabele fierte in blender si le fac o pasta foarte fina.
In pasta pun piper alb macinat, sare de mare, pasta de susan - tahini (o am de la niste prieteni din kuweit, dar merge si fara), apoi pun cate putin ulei de calitate (de masline, de soia sau de floarea soarelui presat la rece), mestecand exact ca la o maioneza.
Pisez separat si cativa catei de usturoi romanesc pe care ii adaug in compozitie.
Se pot pune si cativa stropi de otet sau zeama de lamaie.
Se asorteaza cu felii de castraveciori sau gogosari acri, masline.
E o minunatie va asigur. La noi se termina un ditamai castronul de pasta in cel mult doua zile!

Mancarea noastra cea de toate zilele din magazine

Voi lua pe rand tot ce ne ofera minunatul nostru comert.

Carnea

Carne alba: pasare, peste, carne rosie: porc, vita, oaie, carne neagra: vanatul. Carnea a intrat in alimentatie inca de la inceputul existentei rasei umane, acum se da o adevarata batalie intre cei care lauda carnea si cei care o critica acerb. Exista un curent alimentar: vegetarianismul, care considera carnea un dusman al sanatatii, de asemenea numeroase studii arata cat de toxica e carnea pentru organism.
Cert este insa ca ce gasim in magazine nu are cum sa fie sanatos suta la suta. Animelele din crescatoriile moderne au o alimentatie ce abunda in vitamine, hormoni de crestere, mediul in care cresc este dezonorant pentru rasa umana. Cel putin cele in care cresc pasarile sunt groaznice.
Ati mancat pui de tara fript pe gratar si inecat in saramura de usturoi, eventual cu niste ardei copti in ea? Vezi aici reteta!
Totusi, carnea este cel mai bun furnizor de proteine, dar măreşte colesterolul şi creşte riscul de cancer, avertizează nutriţioniştii. Consumul de carne este esenţial în copilărie şi în adolescenţă pentru că ajută în procesul de creştere, apoi consumul de carne ar trebui rarit.

Proteinele sunt substanţe de bază în alimentaţie, deoarece intră în componenţa musculaturii şi constituie un element necesar pentru menţinerea imunităţii. După vârsta de 40 de ani, când încetineşte metabolismul, trebuie însă redus consumul de carne grasă.
Carnea roşie: vită, porc, miel

Specificul cărnurilor roşii este conţinutul ridicat de fier, mineral esenţial pentru anemici. Carnea de vită este considerată cea mai nutritivă, urmează cea de porc, iar ultima este carnea de miel, care e şi cea mai grasă. Preparaţi carnea grasă la grătar, astfel încât să se poată scurge mai bine grăsimea din ea. La porc, carnea cea mai bună este muşchiul file. La miel - pulpa.
•BENEFICII. Este o sursă bună de proteine, vitamine şi minerale, precum fosforul, potasiul, magneziul şi seleniul.
•RISCURI. Pentru că este bogată în grăsimi saturate şi colesterol poate duce la îngroşarea arterelor şi la apariţia unor boli de inimă.
•RECOMANDARE. cel mult 90 de grame pe zi.
Carnea albă: peşte, pui, curcan
Carnea albă conţine proteine de calitate, fier, zinc, magneziu, vitamina B12. Cel mai sănătos este peştele, care con ţine acizi graşi polinesaturaţi, buni pentru vasele de sânge. Acizii Omega 3 şi Omega 6 pot contribui la buna dezvoltare a creierului fătului.
•BENEFICII. Carnea albă este mai săracă în lipide decât cea roşie. Este indicată în special persoanelor care suferă de diabet, dislipidemie, obezitate.
•DEZAVANTAJE. Este mai săracă în fier decât carnea roşie.
•RECOMANDARE. cel mult 200 grame/zi.
Carnea neagră: vânatul
Carnea de caprioară e foarte apetisantă şi o sursă importantă de vitamine şi de săruri minerale. Nici cea de mistreţ nu este mai prejos, având mult mai puţină grăsime decât porcul domestic.
•BENEFICII. Are mai multe vitamine şi este bogată în proteine de calitate. Este o carne slabă, cu 4%-6% grăsime, faţă de 30% cât are cea de porc domestic.
•DEZAVANTAJE. Are conţinut mare de purine, substanţă care le poate fi dăunătoare celor cu boli de rinchi. Există riscul contaminării cu paraziţi, de pildă trichinella spiralis.
•RECOMANDARE. 150 grame pe zi.
Deci daca suntem consumatori de carne cel mai indicat e sa fie preparata pe gratar, fiarta, si nu prajita in ulei, afumata sau semicruda.


Mezelurile/preparatele din carne

Mezelurile sunt înscrise pe cele mai multe liste ale alimentelor nu tocmai favorabile sanatatii. De cel? Contin multe grasimi nesanatoase, sare, diversi coloranti si stabilizatori, unele E-uri.
Furnizeaza prea multe grasimi?
Mezelurile industriale au in reteta de fabricare sunca, sorici, diverse resturi de la alte procese tehnologice. Continutul de grasimi este disproportionat fata de restul ingredientelor, in fapt cand mancam mezeluri mancam multa grasime de porc. In unele sortimente exista si mult colesterol (pateuri). Asadar, obezii, copii, gravidele trebuie sa evite aceste preparate.
Consumul excesiv, risc pentru cancer?
ADEVARAT. Pâna nu demult, cercetarile privind riscurile declansarii cancerului nu faceau diferenta între consumul de carne si produse industriale din carne. Luate la un loc, pe seama acestora se punea un risc de peste 20%, pâna la 40%, si era vorba de consumul de porc, vaca, vitel, miel... Cel mai nou studiu european de amploare, început în 1993 si extins pe 472 000 de persoane din noua tari, carora li s-au înregistrat obiceiurile alimentare, a reusit sa faca distinctia clara între consumatorii constanti de carne rosie si cei de mezeluri. Concluzia a fost ca riscurile legate de consumul de carne rosie s-au relativizat, în timp ce obiceiul de a mânca zilnic minimum 60g de mezeluri a evidentiat un pericol de cancer colorectal crescut cu 50%. Acest efect s-ar datora de fapt încarcaturii de nitriti care, în contact cu fierul si alte substante din organism (amine) dau nastere unor substante cancerigene.
Pot declansa diabetul de tip II.
Un studiu american efectuat pe 90.000 de femei, mari amatoare de mezeluri (sunca si cârnati) a aratat ca riscul contactarii unui diabet de tip II este de doua ori mai crescut în comparatie cu persoanele care consuma cantitati mici de mezeluri. Grasimile saturate sunt cele care favorizeaza declansarea bolii.
Ideea este ca daca suntem amatori de mezeluri, este bine sa le consumam pe cele de casa, sau mai bine e de preferat sa mancam carnea simpla, nepreparata excesiv.

Lactatele
 
Cred ca sunt foarte multi romani care nu au gustat niciodata laptele crud, fiert, iaurt facut din lapte proaspat. Gustul e incomparabil cu ce gasim acum in magazine. Mai tineti minte laptele pus in ceaun dupa ce se face mamaliguta sau mamaliguta cu smantana de casa?
Laptele din magazine este conservat prin procedeul UHT, dar din pacate prin acest procedeu se pierd o multime de substante utile organismului. Laptele UHT e un lapte mort, se pastreaza luni de zile.
Nici iaurturile nu mai sunt ce au fost. Are o consistenta nefireasca, are lapte praf in el si alte chestii.
Am rezerve mari fata de lactatele fade ce se gasesc acum in comert...
Lactatele fac parte din pacate parte din categoria alimentelor superprocesate care nu aduc nimic bun organismului ci doar niste calorii. Oricum am citit aici un articol despre faptul ca laptele in general e daunoator organsimului.
Sucurile
 
Aici intra sucurile industriale cu o gramada de coloranti, conservanti, sau cele asa zis naturale. Acestea din urma au totusi zahar industrial, conservanti naturali, dar prin faptul ca au durata de garantie luni de zile sau un an le face sa fie moarte, fara aport de elemente nutritive de calitate.
Coca-Cola, Pepsi creeaza dependenta prin continutul de coca, zahar. In general sucurile industriale dezechilibreaza organismul, pot duce la diabet.
Cele mai bune pentru organism sunt sucurile naturale consumate imediat.
 
Pastele fainoase
 
Pastele favorizeaza diabetul?
Glucidele foarte rafinate, asa cum sunt pastele si pateurile de patiserie, au o incarcatura glicemica ridicata care provoaca o secretie mai mare de insulina. In 1997 si 2004, universitatea Harvard a aratat ca la femei, cu cat alimentatia este mai saraca in fibre si bogata in alimente cu incarcatura glicemica ridicata, exista un risc mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2.
Pastele integrale sunt mai bune pentru sanatate? Da.
Pastele integrale au cel mai bun continut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – si de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si mangan. Fibrele formeaza un gel care ajuta stomacul si absortia de glucoza. De aceea spaghetele normale au o incarcatura glicemica de 37, pe cand cele integrale de 23.
Pastele pot mari riscul de cancer? Da.
Cercetatorii milanezi au comparat obisnuintele alimentare a 767 persoane spitalizate pentru cancer la rinichi cu restul de 1534 de pacienti din spital. Rezultatul? Consumul de orez si paste este asociat cu o crestere de 30% in ceea ce priveste riscul de cancer. Datorita incarcaturii glicemice ridicate, pastele ar putea favoriza cancerul de san si tiroida.
Pastele nu ne ingrasa? Fals.
O portie normala de 200 g de paste reprezinta o incarcatura glicemica de aproximativ 23, o valoare ridicata. Un regim cu o asemenea incarcatura glicemica ridicata poate sa duca la ingrasare sau poate sa va impiedice sa slabiti.
Cercetatorii de la universitatea din Sydney au analizat rezultatele a 6 teste clinice, comparand efectele asupra pierderii in greutate in cazul regimurilor ce se bazeaza pe o incarcatura glicemica ridica: painea alba, paste, orez alb, piure, produse pe baza de cereale rafinate si in cazul regimurilor cu incarcatura glicemica scazuta: cereale integrale, leguminoase etc.
Concluzia: al doilea tip de regim duce la pierderea mai multor kilograme in cazul persoanelor supraponderale, fata de primul tip. Regimurile cu incarcatura glicemica scazuta amelioreaza nivelul colesterolului rau in sange.

Dulciurile

Azi sunt un amestec de fainuri rafinate, zahar alb, lapte, cacao, E-uri cat cuprinde.
Creierul are nevoie de zahar pentru stimularea memoriei, a capacitatii de concentrare si de invatare. Cu ajutorul zaharului este stimulata si productia de serotonina care creeaza buna-dispozitie. Aportul de zahar trebuie insa sa fie moderat pentru a produce aceste beneficii.
Zaharul din alimentative nu trebuie sa depaseasca 50-60 de grame pe zi. Nu numai dulciurile contin zahar: el se gaseste si in paine, in sosurile din comert, in cereale si bauturi racoritoare.
Este de preferat zaharul brun celui alb, sau mierea. Zaharul brun este identic cu cel alb in ceea ce priveste aportul de calorii, insa contine si urme de vitamine si minerale. Zaharul poate fi inlocuit si cu fructoza (in stare naturala, ce se gaseste in fructe).
Nu trebuie sa mai amintesc de efectele grave ale excesului de zahar din alimentatie.
Cele mai benefice dulciuri pentru cei mici, care au nevoie de un aport mai mare de glucide decat adultii (se joaca, aleagra, consuma mai multa energie) sunt fructele, tartele si prajiturile facute in casa.
Oferiti familiei cat mai multe prajituri de casa cu miere, fructe, lapte de casa.