joi, 12 august 2010

Mancarea noastra cea de toate zilele din magazine

Voi lua pe rand tot ce ne ofera minunatul nostru comert.

Carnea

Carne alba: pasare, peste, carne rosie: porc, vita, oaie, carne neagra: vanatul. Carnea a intrat in alimentatie inca de la inceputul existentei rasei umane, acum se da o adevarata batalie intre cei care lauda carnea si cei care o critica acerb. Exista un curent alimentar: vegetarianismul, care considera carnea un dusman al sanatatii, de asemenea numeroase studii arata cat de toxica e carnea pentru organism.
Cert este insa ca ce gasim in magazine nu are cum sa fie sanatos suta la suta. Animelele din crescatoriile moderne au o alimentatie ce abunda in vitamine, hormoni de crestere, mediul in care cresc este dezonorant pentru rasa umana. Cel putin cele in care cresc pasarile sunt groaznice.
Ati mancat pui de tara fript pe gratar si inecat in saramura de usturoi, eventual cu niste ardei copti in ea? Vezi aici reteta!
Totusi, carnea este cel mai bun furnizor de proteine, dar măreşte colesterolul şi creşte riscul de cancer, avertizează nutriţioniştii. Consumul de carne este esenţial în copilărie şi în adolescenţă pentru că ajută în procesul de creştere, apoi consumul de carne ar trebui rarit.

Proteinele sunt substanţe de bază în alimentaţie, deoarece intră în componenţa musculaturii şi constituie un element necesar pentru menţinerea imunităţii. După vârsta de 40 de ani, când încetineşte metabolismul, trebuie însă redus consumul de carne grasă.
Carnea roşie: vită, porc, miel

Specificul cărnurilor roşii este conţinutul ridicat de fier, mineral esenţial pentru anemici. Carnea de vită este considerată cea mai nutritivă, urmează cea de porc, iar ultima este carnea de miel, care e şi cea mai grasă. Preparaţi carnea grasă la grătar, astfel încât să se poată scurge mai bine grăsimea din ea. La porc, carnea cea mai bună este muşchiul file. La miel - pulpa.
•BENEFICII. Este o sursă bună de proteine, vitamine şi minerale, precum fosforul, potasiul, magneziul şi seleniul.
•RISCURI. Pentru că este bogată în grăsimi saturate şi colesterol poate duce la îngroşarea arterelor şi la apariţia unor boli de inimă.
•RECOMANDARE. cel mult 90 de grame pe zi.
Carnea albă: peşte, pui, curcan
Carnea albă conţine proteine de calitate, fier, zinc, magneziu, vitamina B12. Cel mai sănătos este peştele, care con ţine acizi graşi polinesaturaţi, buni pentru vasele de sânge. Acizii Omega 3 şi Omega 6 pot contribui la buna dezvoltare a creierului fătului.
•BENEFICII. Carnea albă este mai săracă în lipide decât cea roşie. Este indicată în special persoanelor care suferă de diabet, dislipidemie, obezitate.
•DEZAVANTAJE. Este mai săracă în fier decât carnea roşie.
•RECOMANDARE. cel mult 200 grame/zi.
Carnea neagră: vânatul
Carnea de caprioară e foarte apetisantă şi o sursă importantă de vitamine şi de săruri minerale. Nici cea de mistreţ nu este mai prejos, având mult mai puţină grăsime decât porcul domestic.
•BENEFICII. Are mai multe vitamine şi este bogată în proteine de calitate. Este o carne slabă, cu 4%-6% grăsime, faţă de 30% cât are cea de porc domestic.
•DEZAVANTAJE. Are conţinut mare de purine, substanţă care le poate fi dăunătoare celor cu boli de rinchi. Există riscul contaminării cu paraziţi, de pildă trichinella spiralis.
•RECOMANDARE. 150 grame pe zi.
Deci daca suntem consumatori de carne cel mai indicat e sa fie preparata pe gratar, fiarta, si nu prajita in ulei, afumata sau semicruda.


Mezelurile/preparatele din carne

Mezelurile sunt înscrise pe cele mai multe liste ale alimentelor nu tocmai favorabile sanatatii. De cel? Contin multe grasimi nesanatoase, sare, diversi coloranti si stabilizatori, unele E-uri.
Furnizeaza prea multe grasimi?
Mezelurile industriale au in reteta de fabricare sunca, sorici, diverse resturi de la alte procese tehnologice. Continutul de grasimi este disproportionat fata de restul ingredientelor, in fapt cand mancam mezeluri mancam multa grasime de porc. In unele sortimente exista si mult colesterol (pateuri). Asadar, obezii, copii, gravidele trebuie sa evite aceste preparate.
Consumul excesiv, risc pentru cancer?
ADEVARAT. Pâna nu demult, cercetarile privind riscurile declansarii cancerului nu faceau diferenta între consumul de carne si produse industriale din carne. Luate la un loc, pe seama acestora se punea un risc de peste 20%, pâna la 40%, si era vorba de consumul de porc, vaca, vitel, miel... Cel mai nou studiu european de amploare, început în 1993 si extins pe 472 000 de persoane din noua tari, carora li s-au înregistrat obiceiurile alimentare, a reusit sa faca distinctia clara între consumatorii constanti de carne rosie si cei de mezeluri. Concluzia a fost ca riscurile legate de consumul de carne rosie s-au relativizat, în timp ce obiceiul de a mânca zilnic minimum 60g de mezeluri a evidentiat un pericol de cancer colorectal crescut cu 50%. Acest efect s-ar datora de fapt încarcaturii de nitriti care, în contact cu fierul si alte substante din organism (amine) dau nastere unor substante cancerigene.
Pot declansa diabetul de tip II.
Un studiu american efectuat pe 90.000 de femei, mari amatoare de mezeluri (sunca si cârnati) a aratat ca riscul contactarii unui diabet de tip II este de doua ori mai crescut în comparatie cu persoanele care consuma cantitati mici de mezeluri. Grasimile saturate sunt cele care favorizeaza declansarea bolii.
Ideea este ca daca suntem amatori de mezeluri, este bine sa le consumam pe cele de casa, sau mai bine e de preferat sa mancam carnea simpla, nepreparata excesiv.

Lactatele
 
Cred ca sunt foarte multi romani care nu au gustat niciodata laptele crud, fiert, iaurt facut din lapte proaspat. Gustul e incomparabil cu ce gasim acum in magazine. Mai tineti minte laptele pus in ceaun dupa ce se face mamaliguta sau mamaliguta cu smantana de casa?
Laptele din magazine este conservat prin procedeul UHT, dar din pacate prin acest procedeu se pierd o multime de substante utile organismului. Laptele UHT e un lapte mort, se pastreaza luni de zile.
Nici iaurturile nu mai sunt ce au fost. Are o consistenta nefireasca, are lapte praf in el si alte chestii.
Am rezerve mari fata de lactatele fade ce se gasesc acum in comert...
Lactatele fac parte din pacate parte din categoria alimentelor superprocesate care nu aduc nimic bun organismului ci doar niste calorii. Oricum am citit aici un articol despre faptul ca laptele in general e daunoator organsimului.
Sucurile
 
Aici intra sucurile industriale cu o gramada de coloranti, conservanti, sau cele asa zis naturale. Acestea din urma au totusi zahar industrial, conservanti naturali, dar prin faptul ca au durata de garantie luni de zile sau un an le face sa fie moarte, fara aport de elemente nutritive de calitate.
Coca-Cola, Pepsi creeaza dependenta prin continutul de coca, zahar. In general sucurile industriale dezechilibreaza organismul, pot duce la diabet.
Cele mai bune pentru organism sunt sucurile naturale consumate imediat.
 
Pastele fainoase
 
Pastele favorizeaza diabetul?
Glucidele foarte rafinate, asa cum sunt pastele si pateurile de patiserie, au o incarcatura glicemica ridicata care provoaca o secretie mai mare de insulina. In 1997 si 2004, universitatea Harvard a aratat ca la femei, cu cat alimentatia este mai saraca in fibre si bogata in alimente cu incarcatura glicemica ridicata, exista un risc mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2.
Pastele integrale sunt mai bune pentru sanatate? Da.
Pastele integrale au cel mai bun continut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – si de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si mangan. Fibrele formeaza un gel care ajuta stomacul si absortia de glucoza. De aceea spaghetele normale au o incarcatura glicemica de 37, pe cand cele integrale de 23.
Pastele pot mari riscul de cancer? Da.
Cercetatorii milanezi au comparat obisnuintele alimentare a 767 persoane spitalizate pentru cancer la rinichi cu restul de 1534 de pacienti din spital. Rezultatul? Consumul de orez si paste este asociat cu o crestere de 30% in ceea ce priveste riscul de cancer. Datorita incarcaturii glicemice ridicate, pastele ar putea favoriza cancerul de san si tiroida.
Pastele nu ne ingrasa? Fals.
O portie normala de 200 g de paste reprezinta o incarcatura glicemica de aproximativ 23, o valoare ridicata. Un regim cu o asemenea incarcatura glicemica ridicata poate sa duca la ingrasare sau poate sa va impiedice sa slabiti.
Cercetatorii de la universitatea din Sydney au analizat rezultatele a 6 teste clinice, comparand efectele asupra pierderii in greutate in cazul regimurilor ce se bazeaza pe o incarcatura glicemica ridica: painea alba, paste, orez alb, piure, produse pe baza de cereale rafinate si in cazul regimurilor cu incarcatura glicemica scazuta: cereale integrale, leguminoase etc.
Concluzia: al doilea tip de regim duce la pierderea mai multor kilograme in cazul persoanelor supraponderale, fata de primul tip. Regimurile cu incarcatura glicemica scazuta amelioreaza nivelul colesterolului rau in sange.

Dulciurile

Azi sunt un amestec de fainuri rafinate, zahar alb, lapte, cacao, E-uri cat cuprinde.
Creierul are nevoie de zahar pentru stimularea memoriei, a capacitatii de concentrare si de invatare. Cu ajutorul zaharului este stimulata si productia de serotonina care creeaza buna-dispozitie. Aportul de zahar trebuie insa sa fie moderat pentru a produce aceste beneficii.
Zaharul din alimentative nu trebuie sa depaseasca 50-60 de grame pe zi. Nu numai dulciurile contin zahar: el se gaseste si in paine, in sosurile din comert, in cereale si bauturi racoritoare.
Este de preferat zaharul brun celui alb, sau mierea. Zaharul brun este identic cu cel alb in ceea ce priveste aportul de calorii, insa contine si urme de vitamine si minerale. Zaharul poate fi inlocuit si cu fructoza (in stare naturala, ce se gaseste in fructe).
Nu trebuie sa mai amintesc de efectele grave ale excesului de zahar din alimentatie.
Cele mai benefice dulciuri pentru cei mici, care au nevoie de un aport mai mare de glucide decat adultii (se joaca, aleagra, consuma mai multa energie) sunt fructele, tartele si prajiturile facute in casa.
Oferiti familiei cat mai multe prajituri de casa cu miere, fructe, lapte de casa.

Un comentariu:

  1. Daca laptele UHT este un lapte mort,atunci de ce spun la tv ca acest procedeu e cel mai bun ca nu se pierd vitaminele?Oricare ar fi adevarul adevarat,eu ma bucur ca am reusit sa-mi alaptez fetita un an jumate ,lapte UHT i-am dat vreo 3 luni ca de acum cateva zile ii dau de vaca de la tara.Foarte interesant acest articolsi ma bucur ca nu i-am dat carne de porc fetitei mele deocamdata,doar pui,peste.ftcat si vitel.Auzeam intr-o zi vorbind doua mame ca nu-i buna carnea de vitel la copii mici ca e toxica,cica cea de vita e buna.As vrea sa stiu de ce nu e buna dar pe cine sa intreb?

    RăspundețiȘtergere