joi, 12 august 2010

Soia

Soia se gaseste in zeci de feluri de mancare. Soia si produsele derivate reprezinta baza multor diete total sau partial vegetariene, si sunt folosite in peste 60% dintre alimentele din industria alimentara din intreaga lume.
Faina de soia se gaseste in unele tipuri de paine, uleiul de soia se gaseste in margarina, concentratul de soia se foloseste pentru a ingrosa sosuri, a lega diverse ingrediente si a creste nivelul de proteine dintr-o mancare, lecitina din soia - emulsificatorul E322 - este unul dintre cei mai des folositi aditivi alimentari.
Din punct de vedere nutritiv, soia este un aliment care cu greu poate fi intrecut deoarece contine la fel de multe proteine ca si carnea, si de aceeasi calitate. Contine, de asemenea, fier si complexul de vitamine B, si este o sursa bogata de fibre (scad nivelul colesterolului). Soia contine si izoflavonoide, care fac parte din familia fitoestrogenilor (estrogeni naturali, din plante) care se gasesc si in naut, seminte, vin rosu, ovaz si in legumele cu pastai.
Preparatele din soia sunt foarte potrivite pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor, pentru ca boabele de soia au un nivel scazut de glucide si nu contin colesterol.
Studiile arata ca ar trebui sa ingeram circa 50 mg de izoflavonoide (cantitatea egala cu una sau 2 portii de soia) in fiecare zi care pot fi obtinute din:
- boabe de soia fierte sau la conserva (o portie = 3 lingurite);
- lapte sau iaurt din soia (o portie =1 pahar de lapte, 1 borcanel de iaurt);
- faina de soia (poate inlocui faina obisnuita, mai ales in cazul prajiturilor);
- tofu (branza) sau lapte batut;
- TVP (soia deshidratata) poate inlocui carnea din burgeri, snitele, tocane sau chiar ciorbe (1 portie = 2 sau 3 lingurite, dupa ce bucatelele de soia au fost rehidratate);
Soia boabe se poate cumpara de aici.

Supa de rosii cu soia
Ingrediente si cantitati: 350 ml supa de legume, 200 ml lapte de soia, 60 g faina de soia, 2 catei de usturoi, 5-6 foi de dafin, 300 ml piure de rosii, 80 ml ulei rafinat de soia, 30 g soia texturata, sare si piper, dupa gust, coriandru, pentru decor
Mod de preparare:
1. Taie cubulete 20 g de soia texturata si rade restul pe razatoare.
2. Incalzeste 20 ml ulei rafinat de soia intr-o tigaie cu fundul gros.
3. Adauga frunzele de dafin, piperul si faina de soia. Prepara un sote.
4. Intr-o tigaie separata, incalzeste restul de ulei de soia.
5. Adauga usturoiul tocat marunt si piureul de rosii.
6. Adauga compozitia din prima tigaie si supa de legume si lasa totul la fiert timp de 5 minute.
7. Adauga treptat laptele de soia, amestecand in permanenta.
8. Sareaza, incorporeaza cubuletele de soia si lasa ciorba la fiert timp de 2 minute.
9. Decoreaza cu tofu ras si coriandru tocat.

Musaca din soia de post
Ingrediente: 800 g cartofi fierti, 200 g soia granule, 2 cepe, 1 morcov, 50 ml ulei, 1 ardei gras, 1 rosie, 1 lingura margarina vegetala, 2 leg patrunjel, delikat, tarhon, cimbru, piper macinat Kotanyi, 1 lingura bulion.
Mod de preparare
Se face un piure din cartofii fierti,care se paseaza. Se adauga 1 lingura de margarina,delikat dupa gust si un pic de tarhon uscat. Soia se pune la inmuiat in apa fiarta,cam 20 min. Cand si-a dublat volumul, soia se stoarce.
Se caleste ceapa taiata marunt si morcovul dat pe razatoare.
Adaugam ardeiul gras taiat marunt ,rosia taiata marunt si soia stoarsa. Se condimenteaza dupa gust cu delikat,cimbru,tarhon,piper macinat si verdeata taiata marunt. Intr-o tava tapetata cu pesmet se pun 3 randuri de piure si 2 straturi de compozitie cu soia. Optional se poate orna cu rosie sau ardei gras.
Sosul de bulion: 1 lingura de bulion dizolvata cu 100 ml apa,se aduga tarhon,cimbru,piper macinat si putin delikat. Se serveste cu sos de bulion .

Cum prepar eu pasta de soia

Pun 200 gr de boabe de soia la inmuiat de seara in frigider, schimband apa de 2-3 ori.
Apoi pun boabele de soia la fier in oala de presiune, astfel sunt gata in aproximativ o ora.
Pun boabele fierte in blender si le fac o pasta foarte fina.
In pasta pun piper alb macinat, sare de mare, pasta de susan - tahini (o am de la niste prieteni din kuweit, dar merge si fara), apoi pun cate putin ulei de calitate (de masline, de soia sau de floarea soarelui presat la rece), mestecand exact ca la o maioneza.
Pisez separat si cativa catei de usturoi romanesc pe care ii adaug in compozitie.
Se pot pune si cativa stropi de otet sau zeama de lamaie.
Se asorteaza cu felii de castraveciori sau gogosari acri, masline.
E o minunatie va asigur. La noi se termina un ditamai castronul de pasta in cel mult doua zile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu