miercuri, 3 iunie 2015

Gradina 2015 inceput

Nu am mai scris de mult pe acest blog, dar incep acum sa arat cateva din realizarile noarte in materie de gradinarit.

Asa cum am mai spus in cumparat un teren in Albesti, Simnicu de Sus, la vreo 3 km de centura Craiovei.

Terenul are cam 1400 mb, intravilan, Am construit in 2013 o magazie de 12,5 mp cu beci din beton armat sub ea. Magazia e din OSB, cu structura de grinzi de lemn, cu pod incapator acoperit cu tabla ondulata vopsita in rosu.





 Anul tracut am facut un put forat cu pompa electrica si manuala, are 400 w si e potrivita pentru nevoile noastre.

Tot anul trecut am cumparat un trimmer (coasa electrice de mana) si o masina pe roti de tuns iarba.

Anul acesta in februarie am cumparat o motosapa Ruris 6900. La inceput nu am fost multumit de ea, pornea foarte greu, dar i-am prins smecheria si acum fac o gramada de treaba cu ea. Ma ajuta foarte multa sa sap si sa maruntesc repede suprafete mari, poate in cativa ani buruienlie se vor rari de tot.



La sfarsitul lui martie am instalat cu o firma specializata un solar de 40 mp. Am sadit cred ca pe 2 aprilie vreo o suta si ceva de fire de rosii, dar noapte au fost -3-4 grade celsius, pamantul fiind neincalzit (nu a avut de la ce, soarele a fost scump primavara asta) au degerat.

Pe 10 aprilie le-am repus si au si ceva rosii.

Am reusit incet-incet sa lucram toata suprafata, astfel incat sa nu mai rodeasca buruienile.












Anul 2014 a fost un dezastru

pentru gradina.

A fost o lupta continua cu buruienile ce cresteau intr-o saptamana la loc, de parca erau vrejul de fasole din poveste.

Ploile nu m-au lasat mai deloc sa fac razoare, sa pun seminte si rasaduri.

In mare parte a anului gradina a fost o mocirla continua.

Pomii si via au avut toate bolile posibile: fungi, insecte, etc. Au intrat in iarna slabiti, astfel ca destui pomi si vite s-au uscat in iarna, sau chiar in martie-aprilie,

Cate ceva s-a facut, dar nici nu am insistat cu munca prea mult pentru ca era in zadar. Prin august am cam lasat gradina in pace, rosiile erau aproape uscate, la fel si ardeii si celelalte. Dovleceii zuchinii au mai rodit un pic, dar s-au uscat si ei.


Cate ceva s-a facut totusi...

Toamna din cauza vremii inchide, cu ploi si ceata multa, abia am reusit sa pun un razor de usturoi.



In beci am avut ceva conserve...

Pamantul din gradina noastra e un amestec de nisip si argila in care predomina argila, are proprietatea ca atunci cand ploua e greu de lucrat, iar cand se usuca se face o supercrusta si e si mai greu de sapat.

Cred ca din cauza texturii e greu pentru plante sa rasara. Reusesc cu greu sa fac razoare cu densitate uniforma de plate, raman portiuni de zeci de cm in care nu rasare nimic.


Fiecare zi e un nou inceput...

Trec zilele una dupa alta si din ce in ce mai des ma gandesc ce am realizat pana acum si ce voi realiza in viata pana la marea intoarcere catre origini.

Pot spune ca nu sunt deloc multumit de ceea ce am facut pana acum, m-am lasat inundat de lucruri marunte, de placeri si de suparari marunte.

Societatea actuala ne bombardeaza cu tot felul de oferte care ne naucesc, ne seduc, ne fac sa cheltuim timp si bani pe praf si deseuri.

Am asteptat mai mult de la societatea postcomunista, dar acum suntem niste rotite si mai mici decat acum 25 de ani, suntem consumatori, buzunarele noastre nu mai sunt ale noastre.

Fiecare dintre noi constientizam mai mult sau mai putin aceste lucruri, sunt si oameni care incearca prin diverse metode sa iasa din aceste MATRIX.

Apropo vezi acest blog http://fymaaa.blogspot.ro/

Una din caile de a iesi din acest cerc a fost pentru mine crearea unei lumi creata mai mult sau mai putin de mine: o gradina a mea cu pomi, legume, flori, iarba multa.

Aici plantez ce vreau, muncesc din greu pentru a nu mai pierde serile la televizor si calculator, ma simt fericit cand vad plantutele cum cresc, cum se bucura de soare si de apa cu care le ud.

Desigur mai sunt si poticneli, greseli, daunatori de tot felul, ploi acide, poluare, etc., dar una peste alta invatam din greseli si investim in viitor. Cel mic are unde sa se joace in aer liber fara sa vedem betoane, asfalt, masini si mizerie.