miercuri, 29 decembrie 2010

Nautul - ingredient principal al humusului

Cunoscut si sub denumirea de "mazarea berbecilor", este o planta leguminoasa anuala, originara din Asia Mica. A fost introdus, drept cultura in Evul Mediu, iar in estul Europei, incepe sa fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea.
Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne.
Nautul este un inlocuitor foarte bun pentru cafea, boabele de naut prajite si macinate fiind un puternic stimulent digestiv si nervos. Pentru ameliorarea simptomelor racelii, specialistii in medicina naturista recomanda administrarea zilnica a doua pahare de apa de naut. Fiind un medicament foarte puternic, apa de naut e contraindicata in febra, hipertensiune si stari de iritabilitate nervoasa. Nautul este apreciat si pentru virtutile sale nutritive. Recomandat in terapia asteniei fizice si psihice, in convalescenta, nautul poate fi considerat, pe drept o sursa de sanatate.
Eu prepar pasta de naut (humus) exact ca si pasta de soia de aici.

Am facut si lapte de naut, are un pic de gust ca de pamant, dar poate fi combinat cu alte seminte si e ok!

marți, 28 decembrie 2010

Sarbatori fericite

Anul nou sper sa fie capital pentru mine. In primul rand sper sa reusesc demersurile cu adoptia, pana nu reusim nu ma linistesc.
In al doilea rand sper din suflet sa treaca criza in care ne aflam, nu neaparat cea economico-financiara ca asta trece greu, ci criza de idei, criza din sufletele romanilor, criza de optimism si iubire fata de aproape.
In al treilea rand imi doresc si va doresc sa luati mai mult aminte la modul de viata de zi cu zi, la ce mancam, cand mancam, la cata miscare fizica facem. Trebuie sa incercam sa punem capat tentatiilor societatii de hiperconsum, sa gasim o cale proprie de mijloc, sa incurajam industria alimentara locala ce inca produce cat de cat natural. Trebuie sa oprim tendintele alimentare actuale, nu cred ca ne dorim sa ajungem sa mancam ca animalele din crescatoriile industriale tot ce ni baga pe gat.

Inca astept mai multe idei, opinii, sfaturi.

La multi ani sanatosi si aproape de cei dragi!