vineri, 16 aprilie 2010

Lintea

Boabele de linte oferă o cantitate mare de proteine (24%) şi de amidon şi sunt o sursă excelentă de energie (394 kcal/100 g boabe). De asemenea, lintea mai conţine hidraţi de carbon (56%), vitamine (A, B1, B2, B6, B12 şi C), minerale (calciu, potasiu, fier şi magneziu).

Toate aceste substanţe fac din linte un remediu eficient împotriva bolilor cardiovasculare. Lintea trebuie evitată de bolnavii de gută, pentru că purina pe care o conţine stimulează depozitarea acidului uric în articulaţii.
Lintea se preteaza a se folosi cruda inmuiata 6-8 ore in salate sau in cremele facute la blender.
De asemena se poate face lapte vegetal din boabe inmuiata si cu diverse alte seminte.

Linte boabe puteti cumpara de aici.

Mancarica de linte
Timp de preparare: 45 de minute
Calorii: 180/porţia
Ingrediente: 2 legături de ceapă verde, 4 morcovi, 6 legături de ştevie, 200 g de linte, şase linguri de orez, câte o legătură de mărar şi de pătrunjel, o lingură de cimbru, 6 linguri de ulei de măsline, un pahar de suc de roşii.
Preparare: Curăţaţi zarzavatul, spălaţi-l şi tăiaţi-l în cubuleţe. Puneţi-l într-un litru de apă şi adăugaţi două linguri de ulei de măsline. Înăbuşiţi-le la foc potrivit 10 minute. După aceea, adăugaţi orezul şi încă un litru de apă, verdeţurile tăiate mărunt, boabele de linte, bine fierte şi res­tul de ulei. Acoperiţi oala şi lăsaţi să mai fiarbă 15 minute. La final, lăsaţi pilaful să mai clocotească un minut şi asezonaţi cu mărar şi cu pătrunjel.

Supa de linte

Timp de preparare: 1 h15 min (complexitate redusa)
Ingrediente: 1 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1-2 catei usturoi, 200 gr. linte, 1 fir cimbru, sare, 2 1/2 l apa, o lingura untdelemn
Mod de preparare: Se alege lintea, se spala bine, apoi se aseaza cu apa la fiert. Cind incepe sa clocoteasca se adauga zarzavatul curatat, spalat si dat prin razatoare. Aceasta supa trebuie sa fiarba la foc potrivit pina cind boabele de linte s-au inmuiat bine. Se adauga usturoiul bine pisat, cimbrul si se potriveste de sare. Se presara pe deasupra patrunjel verde tocat fin.
Se serveste la masa cu gogosele de parmezan sau de cas, asezate pe o farfurie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu