luni, 30 august 2010

Ce inseamna sa mancam sanatos

-->



Acest articol exprima cateva din ideile noastre despre cum trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi. Articole interesante gasiti si in magazinul online. http://www.naturafarm.ro/.

Reguli de baza:
- trebuie ca zilnic legumele si fructele sa reprezinte peste 50% din cantitatea de alimente ingerata. Este bine ca legumele si fructele sa fie cat mai proaspete, de preferat sa fie din cele de la tara de la producatori care nu folosesc chimicale in exces la producerea lor.
- carne rosie cat mai putina sau deloc, daca poftim la o bucata de carne ea trebuie sa aiba cat mai putina grasime, faceti-o pe gratar si nu foarte arsa. La fel recomand carnea de la tara, nu cea de la fermele industrializate ce pun accent pe cresterea rapida a animalelor cu riscul producerii de carne de calitate slaba.
- necesarul de grasimi si proteine poate fi adus de carnea de pasare, peste, oua, lapte. Carnea de pasare trebuie sa fie curatata de piele, bineinteles ca pasarile de curte sunt de preferat celor de ferma, la fel ouale, laptele de tara au un cu totul alt gust si substante nutritive de calitate. Carnea de pasare si pestele sunt mai sanatoase gatite pe gratar sau la cuptor fara grasimi. Ouale se vor consuma numai fierte, fara a manca mai mult de 3-4 oua pe saptamana.
- trebuie evitate sau eliminate din alimentatie preparate gen pate, mezelurile de orice fel, margarina, untul foarte gras, smantana grasa, chipsuri, snacksuri.
- trebuie eliminate alimentele de fast-food: hamburger, hotdog, shaorma, pateurile de patiserie, placintele de patiserie, pizza, cartofii prajiti.
- la prepararea mancarurilor sa nu folosim rantasurile (ulcerul ce l-am avut cred ca viata din camine - 10 ani - mi l-a provocat: cartofi prafiti aproape zilnic, orice mancare o faceam cu mult rantas cu faina), de evitat si prajirea cepei, a legumelor in ulei sau untura pentru mancaruri. Incercati sa folositi legumele neprajite si veti vedea ca mancarea e buna si asa.
- in general nu se va manca nimic prajit in ulei sau untura. Amintesc aici de prajirea cepei, de cartofi prajiti, chiftele, gogosi, carne de orice fel, oua. Prajirea denatureaza elementele nutritive din mancare, imbiba mancarea cu multe grasimi, genereaza substante cu potential efect cancerigen.
- cat mai putina paine alba, inlocuiti-o cu paine integrala si de secara. Atentie la eticheta painii, multe din sortimente sunt facute tot cu faina alba si un pic de faina neagra. Evitati pastele albe rafinate, folositi-le cu incredere pe cele integrale. Le gasiti aici.
- mai rar cu dulciurile, consumati preparate facute in casa si cu cat mai putin zahar. Inlocuiti zaharul cu mierea, cafeaua cu ceaiurile, sucurile cumparate cu sucuri de casa din fructe. Prajiturile si torturile din cofetarii nu mai nimic in comun cu prajiturile de altadata.
- mancati regulat, la ore fixe si nu prea des. Invatati organismul cu un anumit ritm, nu il suprasolicitati cu mese imbelsugate seara.
- evitati sarea, folositi in locul ei condimente sau verdeturi.

Alimentatia sanatoasa e un punct de plecare pentru o viata sanatoasa, combinata cu miscarea fizica, atitudine optimista si altruista poate face minuni.

2 comentarii:

  1. Nu stiu daca vreodata mai stiu sa intru aici dar mi-e drag sa citesc astfel de lucruri.Daca acu vreo 10 ani mancam aproape toate aceste porcarii,de vreo 7 ani aproape am reusit sa respect aceste reguli de baza.Am o fetita de 1 an si 9 luni,si in ciuda a toate parerile impartite in jurul meu,am reusit sa mi-o hranesc destul de sanatos si aproape bio.Am cautat si am ales produse bio de pe net si fructe,legume,carne de la tara si de la munte.Din pacate paine integrala adevarata aici in oras nu gasesc iar ce este e doar cu tot felul de amelioratori(e-uri).Spre bucuria mea incep sa apara si la noi in tara tot mai multe produse bio,si asta e bine.Va doresc succes in continuare pt tot ce face-ti.

    RăspundețiȘtergere
  2. E aproape ora 3 si am reusit sa intru din nou,dar ma deruteaza data de sus,30 august 2011.

    RăspundețiȘtergere