miercuri, 17 august 2011

Efectele negative ale prajelilor asupra organismului

A fost o lunga perioada in care am mancat la greu prajeli: rantas pentru mancaruri si ciorbe, cartofi prajiti, carne prajita, etc. Am stat 10 ani prin camine muncitoresti si studentesti si asta era mancarea.
Apoi au aparut fastfoodurile si iarasi eram clientul lor destul de des.
Poate si din cauza asta am facut in 2002 sau 2003 o criza de ulcer.
De atunci incet-incet am renuntat 99% la prajeli. Asta s-a intamplat gradual, acum refuz sa gatesc sau sa mananc orice e prajit in ulei. Cartofi prajiti mananc o data sau de doua ori pe an si nu acasa, carne sau peste prajit deloc, mancarea o fac fara prajeala.
Iata niste extrase de pe net:

In cartofii prajiti sau in orice legume ce contin amidon se formeaza niste substante cancerigene: acrilamide.
Faina, ca si cartoful, contine amidon, iar substantele toxice se genereaza mai ales atunci cand se foloseste ulei foarte incins.
Nici faina, nici bulionul, chiar prajite pentru o perioada scurta de timp in ulei incins, nu sunt o alternativa sanatoasa de preparare a mancarii. Nu inseamna insa ca daca vei praji fara ulei, in vase de teflon, ceea ce prepari este pe deplin sanatos. In acest fel se activeaza insa mai putine substante toxice.
Uleiul de masline, inclusiv cel extravirgin, e indicat sa nu fie folosit la prajit.
Atunci cand iese foarte mult fum, in atmosfera se degaja o substanta foarte periculoasa, acroleina, care este responsabila de aparitia ulcerelor. Cei care muncesc in astfel de medii doar prin inhalarea aerosolilor, fara a manca gogosile sau cartofii prajiti pe care ii prepara, se pot imbolnavi de ulcer, gastrita (considerate uneori boli profesionale) si chiar de cancer.

Eu mananc aproape exclusiv mancare negatita si asta inseamna ca oricum nu mananc nimic prajit. Acum mancarea de baza imi sunt salatele de multe tipuri cu seminte si ulei de masline sau struguri si otet de mere, dar mai mananc inca iaurt impreuna cu ColonHelp, pasari de tara fierte sau gatite in abur, branza de tara.
Experimentez retete raw vegane, dar pana acum fac mai des guacamole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu