marți, 16 august 2011

Semintele de susan

Desi intr-o lingura cu seminte de susan sunt circa 160-170 de calorii, ele reprezinta o sursa importanta de cupru si mangan, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si triptofan. Toate acestea aflandu-se in cantitati demne de luat in seama, in doar 30-40 de grame de susan, adica tot atatea seminte cate incap intr-o lingura. Toate aceste principii nutritive sunt la valori maxime in semintele crude, pe care le poti adauga, de exemplu, in bolul cu cereale de dimineata.
Intr-o lingura cu seminte de susan sunt cinci grame de proteine, sapte grame de carbohidrati si 14 grame de gasimi sanatoase mononesaturate care scad colesterol si regleaza presiunea sangelui.
Proprietatile antiinflamatoare ale susanului fac ca aceste seminte sa fie recomandate persoanelor care sufera de artrita reumatoida. La randul sau, manganul continut in semintele de susan intervine in metabolismul grasimilor si al carbohidratilor, contribuind si la mentinerea densitatii osoase. Calciul si zincul sunt doua minerale recunoscute pentru rolul lor in mentinerea sanatatii oaselor, de aceea semintele de susan sunt recomandate bolnavilor de osteoporoza. Tensiunea arteriala, insomniile si durerile de cap pot fi combatute cu ajutorul semintelor de susan, mai ales datorita continutului lor bogat in magneziu.
Consumate moderat, dar regulat, semintele de susan vor aduce organismului dumneavoastra aportul necesar de fibre. Din randul acestora, se disting lignanii, o componenta bioactiva care ajuta la reducerea colesterolului si a riscului de cancer de colon si prostata. De asemenea, prin continutul de acizi polinesaturati, susanul contribuie la sanatatea inimii.

Semintele de susan le folosesc zilnic ca ingrediente (min. o lingurita) la salatele crude care le fac, dar le folosesc si la lapte vegetal. Cred ca e mai mult de o luna de cand mananc zilnic o lingurita sau doua.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu